♥ Assalamualaikum ♥
Selalu bila makan mushroom soup kat restoran atau dari tin, teringin ja nak buat sendiri, rupa rupanya senang nak buat. Jom kita buat mushroom soup and garlic bread!
♥ Mushroom Soup ♥
Bahan bahan:
- 250 ml atau 1 cawan susu segar
- 750 ml atau 3 cawan air
- 2 kiub pati ayam
- 1 tin besar cendawan butang (425g) (dihiris nipis atau dicincang) -penggemar cendawan, jadi suka cendawan banyak banyak dalam sup. boleh guna tin kecil kalau tak suka ye
- 1 sudu besar marjerin
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1/2 cawan tepung gandum dilarutkan dengan 1 cawan air
- daun parsley kering
- garam (masukkan sikit ja kadang-kadang tak masukkan terus, sebab pati ayam tuh dah masin)
Cara menyediakan :
- Masukkan susu segar dan air ke dalam periuk, dan panaskan dengan api perlahan.
- Kemudian masukkan kiub pati ayam, cendawan butang, marjerin dan serbuk lada.
- Kacau perlahan lahan sehingga mendidih.
- Seterusnya, kecilkan api dan dengan menggunakan penapis, masukkan larutan tepung gandum sambil mengacau sup perlahan lahan.
- Kacau sehingga sebati.
- Masukkan garam jika perlu dan daun parsley. Siap!
~Hmmm..mmmmm.. GOOD~
♥ Garlic bread ♥
Bahan bahan :
- France loaf
- 7 ulas bawang putih (dikisar)
- air
- 1/2 butter 250g (125 g) (dibiarkan pada suhu bilik kerana untuk memudahkan membuat garlic butter nanti)
- daun parsley kering
Cara menyediakan :
- Masukkan bawang putih dan sedikit air ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
- Tapiskan bawang putih untuk buangkan air yang berlebihan.
- Kemudian masukkan bawang putih dan juga daun parsley ke dalam butter dan dikacau sebati.
- Siap garlic butter!
- Seterusnya potongkan france loaf dan sapukan garlic butter di atas kedua dua permukaan roti.
- Bakarkan roti tersebut.. Siap!
♥ bunga merah tuh dibuat ulam yer.. hihi ♥
♥♥♥ Lebihan garlic butter boleh disejukbekukan dalam fridge ♥♥♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan