Sabtu, 7 November 2015

Cara mudah buat donut gebu,lembut&sedap! :)

assalamualaikum...

nak share dengan kengkawan resepi mudah buat donut
sebab apa mudah? sebabnya tak perlu timbang & bahan-bahan yang diperlukan pun sangat-sangat mudah.

bila tengok bahannya memang sangat simple semua ada kat dapur
cuma kena beli yis dengan gula kastor je.
yis dalam RM0.70 ...gula kastor pulak dalam RM1.++ tak silap
okeh jom tengok bahan-bahan nya..


Bahan-Bahan:
2 sudu kecil yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air (ikut keperluan)
2 sudu besar butter/marjerin


Cara Membuat:


1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
2. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
3. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
4. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
5. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
6. Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat mengikut citarasa sendiri.
ini lah hasilnya. sedap kan? cuba lah kalau nak. selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan